Skip to content

Wall Sweeps & Decals

14/02/2010
by

Wall sweep je horizontalna ali vertikalna projekcija določene oblike, najpogosteje dekorativne narave. Na tak način lahko modeliramo poljubne stenske obloge, robne letvice, pulte in podobno. Najprej v projekt vnesemo željeno družino profila oz. le-tega na novo ustvarimo, nato pa ta profil izberemo znotraj posameznega tipa Wall sweep. S klikom na steno enostavno vnesemo sweep. V primeru soslednih sten, lahko nadaljujemo s kliki po ostalih stenah in program avtomatično generira enotni wall sweep. Nato je potrebna le še modifikacija ustrezne višine in materiala. V primeru prosto zaključene stene, lahko wall sweep tudi zaokroži (objame) rob stene. Ko kliknemo na wall sweep, se nam v zavihku Modify Wall Sweep ponuja ukaz Modify Returns, preko katerega prilagajamo potek na koncu wall sweepa. Ne pozabite, da imate v takih primerih nastavljeno lastnost tipa stene Wrapping at Ends – Exterior (ali Interior, odvisno od željenega), da ima stena tudi zaključni rob (oz. po domače povedano – da je tudi ta prepleskan).

Preprost primer omenjenega izgleda takole:

Po funkcionalnosti je wall sweepu podoben tudi Reveal, ki steno izdolbe po izbrani profilni predlogi v horizontalni ali vertikalni smeri.

Ukaz Decal (nalepka) uporabimo v primerih, ko želimo na posamezne površine postaviti sliko oz. fotografijo, ki dopolnjuje našo vizualizacijo projekta. Le-te lahko postavljamo na vse ravne in tudi cilindrične površine. Ukaz Decal najdemo v zavihku Insert (konkretno v panelu Link), kjer izberemo Decal Type. Odpre se nam dialogno okno, kjer so zbrane vse slike (oz. Decali). Enostavno kliknemo na kreiranje nove slike, poljubno poimenujemo in izberemo željeno fotografijo ali sliko (na desni strani dialognega okna – Image File). Sliki lahko nastavimo še številne parametre (reflectivity, transparency, finish, luminance, bumps, cut-outs), s katerimi lahko dosežemo zelo učinkovit izgled na vizualizaciji. Sliko lahko vnašamo v vseh pogledih (le v perspektivnih prikazih ne) enostavno, saj program prepoznava ravne površine, na katere je mogoče prilepiti sliko. Velikost slike lahko poljubno spreminjamo preko klika na sliko in nastavitev v opcijski vrstici (Options Bar) ali kar ročno direktno preko  robnih točk na sliki.

Na spodnji sliki si lahko ogledate vizualizacijo, kjer sem uporabil obe opisani funkciji v programu Revit Architecture 2010. S klikom na sliko dostopite do polne resolucije.

Advertisements
No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: