Skip to content

Revit in BIM

20/04/2010
by

Po več kot enomesečni blogerski odsotnosti, je že skrajni čas, da dodam novo objavo. Tudi tokrat bo osredotočena na našo CGS konferenco 2010, saj trenutno predstavlja še največ BIM-a v mojem delu. Malo “insajderskih” novic o tem, kar pripravljamo za letošnjo predstavitev, verjetno ne bo nikomur odveč …

.

Ideja letošnje predstavitve je prikaz arhitekturnega modeliranja v programu Revit Architecture in nadaljna povezava modela v programu Revit Structure in tudi Revit MEP. Na tak način želimo prikazati uporabnost programske opreme Revit v tistem pravem smislu BIM projektiranja, kjer s skupnim prostorskim informacijskim modelom zgradbe sodelujejo arhitekt, gradbenik in projektant strojnih inštalacij. Več o vsebini in urnikih predavanj letošnje CGS konference lahko najdete tudi na naslovu www.cgs-konferenca.si.

.

Osnovna želja je bila pridobiti dokumentacijo že zgrajenega objekta z enostavno zasnovo, ki pa bi vseeno vsebovala večino glavnih arhitektonskih in gradbenih gradnikov oz. elementov. Na tak način bomo lahko preverili, kako izpopolnjene so povezave med posameznimi Revit programskimi paketi, poleg tega pa bomo imeli še vpogled v primerjavo tehnične dokumentacije izdelane po standardni AutoCAD poti in poti sodobnega Revit BIM projektiranja. V dogovoru z arhitektko Mojco Švigelj Černigoj sem tako uspel pridobiti PZI dokumentacijo projekta “Ob Ljubljanici 16 – bivalni ateljeji”, katerega odgovorna vodja projekta je bila. Projekt je bil izdelan pod okriljem podjetja Arhé iz Ljubljane in dokončan leta 2004. Naročnik je bila Mestna občina Ljubljana. Gre za objekt 6 ločenih bivalnih ateljejev za umetnike. Obstoječe stanje objekta si lahko ogledate na spodnjih fotografijah, posnetih v začetku aprila 2010.

.

Do konca tedna imam planirano dokončanje osnovne forme arhitekturnega modela in prvi poskus povezave v Revit Structure, tako da sem že v nestrpnem pričakovanju prvih rezultatov. Seveda vseh podrobnosti ne bom razkril, ker rajši vidim, da pridete zadevo pogledati v živo na konferenco. Rad pa takole malo “podražim”, da bo še več zanimanja za predstavitev. Za konec pa še en “skrivni” vpogled v moje trenutno delovno okolje v Revitu. Lep pozdrav do naslednjič!

Advertisements
No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: