Skip to content

4. KONFERENCA SLOVENSKIH ARHITEKTOV IN GRADBENIKOV IZ SVETA IN SLOVENIJE

21/10/2010
by

Danes sem se udeležil meni zanimivega dela dvodnevne 4. konference slovenskih arhitektov in gradbenikov iz sveta in Slovenije, ki se je odvijala v Bohinju. Več o konferenci sami in o društvu Svetovni slovenski kongres si lahko pogledate na uradni spletni strani s klikom na spodnji logotip.

 

 

 

Tudi tokrat sem dobil vtis, da pri nas ni v navadi udejstvovanje na strokovnih konferencah, za katere se mi zdi, da bi morale biti ena izmed pomembnejših obveznosti na delovnem urniku. Čemu je temu tako, ne vem, konec koncev mogoče niti ni na mestu, da o tem govorim, ko pa sem se tudi sam udeležil le dela tega kongresa. Ampak se mi zdi, da bi vsaj v tem (kriznem) obdobju sigurno lahko večina  izkoristila več svojega časa v izobraževalne namene, katerih del so tudi podobni kongresi in kateri bi (to so izobraževalni nameni) tako ali tako morali biti obvezna sestavina našega dela. A pustimo to, rad bi le zapisal nekaj misli, citatov in idej, ki so se mi zdeli med konferenco še posebej zanimivi. Moji vtisi pri posameznih predavateljih:

– mag. doc. Aleš Prinčič, u.d.i.a., Princic and Partners, Udine, Italija – “Ureditev trga Leona Štuklja”

Najbolj me je navdušila ideja tlaka novega trga, ki je kot galerija oz. “soba novega muzeja na odprtem”, saj bi vsakoletno organizirali natečaj za zmagovalno sliko/grafiko, ki bi zamenjala eno ali več pravokotnih kamnitih površin centralnega dela trga. Tako bi lahko natečaj postal en izmed pomembnih tradicij mesta, saj bi na tak način lahko trajal najmanj 40 let, poleg tega pa bi se trg stalno spreminjal in pridobival na svoji atraktivnosti. Všeč pa mi je bila tudi ideja mešanja 20 različnih drevesnih vrst na samem trgu in s tem poudarjanje barvitosti in vizuelnega dojemanja trga.

Marko Lukič, Lumar, Slovenija – “Pasivna hiša od zasnove do izvedbe”

O pomembnosti kakovosti analiz vseh faz izgradnje pasivne hiše: “Natančna analiza omogoča, da zadeve ne zaživijo samo na papirju, ampak tudi v živo.” Izpostavil pa je tudi manjši absurd, ki se trenutno dogaja in za katerega seveda upamo, da se bo v bližnji prihodnosti spremenil, t.j. da uporabljajo pri gradnji hiš slovenski les, ki pa je predelan v Avstriji.

– prof. dr. Martina Zbašnik Senegačnik, u.d.i.a., Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo – “Pasivna hiša v Sloveniji”

Predstavila je Konzorcij pasivna hiša, ki ga vodi ter v splošnem predstavila njihove aktivnosti na področju pasivne gradnje. Omenila je tudi zanimiv dogodek, ki se bo zgodil v novembru (od 12. do 14.11.), to so Dnevi odprtih vrat pasivnih hiš, ko bo med drugim spremljajočimi dogodki omogočen tudi ogled pasivnih hiš v Sloveniji, tako zgrajenih kot tudi tistih v izgradnji.

– dr. Bruno Dujič, CBD gradbeno in poslovno projektiranje d.o.o. – “Nove tehnologije v gradnji z lesom”

Simpatično se mi je zdelo priznanje na koncu, da je v zadnjem letu, ko je odšel s fakultete, šele spoznal v kako slabem, poraznem stanju je slovensko gradbeništvo. Samo predavanje o pomembnosti zavedanja kakovosti gradnje z lesom, o križno lepljenih lesenih panelih ter o njihovih izkušnjah pa je bilo strokovno in zanimivo v celoti in škoda, da ga je moral na koncu pospešeno zaključiti zaradi časovne stiske oz. omejitve konferce.

– prof. dr. Ludvik Trauner, Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo – “Nove tehnologije v geotehniki”

Kratko in jedrnato: “Pri tem znanju, ki ga imamo sedaj, se dejansko pri novih gradnjah ne sme več dogajati, da objekte prizadejo naravne nesreče.”

– mag. Boris Bežan, u.d.i.a., MXSI, Barcelona, Španija – “Raziskovanje in inovacija ali kreativnost v arhitekturi – primeri raziskav”

Zanimiva predstavitev možnosti španskih arhitektov, da med samo gradnjo na gradbišču izvajajo različne raziskave za doseganje najprimernejših mešanic betona za želeni vizuelni učinek. O tem in še o marsičem zanimivem pri predstavitvi njihovega projekta kulturnega centra v Granadi, ki je v zaključni fazi gradnje.

Marko Umberger, Poslovni sistem Mercator – “Energetske hiše”

Mogoče malo nepričakovan zaključek s skepso o realnem stanju naših energetskih hiš – “Objektivnih meritev, da so zgrajeni objekti pri nas res energetsko učinkoviti, nimamo!” Je pa izpostavil tudi tezo, da bodo investitorji tisti, ki bodo zahtevali energetsko učinkovitost, kar mi je bilo nekako znano iz debat o implementacijah BIM-a in vzrokih, zakaj in kdaj se bo BIM uveljavil.

——————————————————————————————————————————————————————-

Objavo sem dodal v kategorijo “BIM – splošno”, a o BIM-u nažalost ni bilo ne duha, ne sluha. Drugo leto bo drugače, upam.

Vsekakor pa je bila konferenca kakovostna in zanimiva, da ne bo pomote.


Advertisements
2 komentarja leave one →
 1. Martin Lah permalink
  26/10/2010 06:43

  Živjo,

  mi smo bili pa ta čas na konstrukterskih dnevih in poslušali 2 predavanji na temo BIM (no, eno predavnje je bilo naše 🙂 drugo pa je imel g. Cerovšek). Škoda, da te ni bilo na konferenci, da bi kakšno konstruktivno debato razvili. (pa drugič)

  Lep pozdrav od SCT-Tehnični Biro!

 2. Milos permalink*
  26/10/2010 07:07

  Zdravo! Škoda, ker sem spregledal, vsaj na ta dva predavanja bi sigurno prišel, ker bi me zanimalo, kaj je bilo povedanega… Lahko pa mi pošljete material, pa ga objavimo še tukaj… Se vidimo, pozdrav celi ekipci! m

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: