Skip to content

Generiranje terena v programu Revit

08/11/2010
by

Kolega Tone Kišek iz podjetja Inženiring 4M mi je prejšnji teden pokazal dober trik pri generiranju terena v programu Revit. Običajno sem tudi sam teren modeliral kar ročno preko vnosa višinskih točk, za katere sem imel na geodetski podlogi podatke. Vedel sem, da Revit zna prebrati tudi X,Y,Z datoteko takih višinskih točk in da nato samodejno generira želeni teren. A do sedaj je bilo mogoče malo težje priti do take XYZ datoteke, še posebej v idejnih fazah projekta. Do sedaj.

Na interaktivnem spletnem atlasu in zemljevidu Slovenije www.geopedia.si ste se verjetno že kdaj “sprehajali”. Sam sem pogosto na tej spletni strani pretvarjal podatke za koordinate točk iz G-K v GPS in preverjal ujemanja posameznih lokacij. Na tem mestu bi se rad tudi zahvalil g.Gregu Milčinskemu z Geopedie, ki je odobril uporabo 3D podatkov in objavo na blogu.

Ko najdete želeno lokacijo oz. del terena, ki bi ga radi vnesli v Revit, v zgornjem desnem kotu okna geopedie uporabite ukaz “3D”, ki bo generiral VRML datoteko terena. Po kliku vas geopedia opozori, da lahko priprava slike traja dalj časa. Kliknite OK in shranite datoteko s končnico “wrl” (=”datoteka.wrl”).

Za branje te datoteke terena potrebujete manjši program, to je AccuTrans 3D, ki ga lahko najdete na internetu na naslovu: http://www.micromouse.ca/downloads.html. V programu odprete wrl datoteko terena, teren še enkrat preverite, nato pa shranite kot XYZ datotetko (Save As – XYZ).

To datoteko odprete v Notepad-u, Excel-u ali kot v mojem primeru v programu Notepad++. Revit pri generiranju terena iz datoteke uporablja CSV datoteke (Comma Delimited), zato je potrebno z ukazom Edit-Replace presledke v XYZ datoteki zamenjati z vejico (“,”). Datoteko ponovno shranimo kot txt ali CSV ter se podamo v Revit.

Generiranje terena v Revitu je v prvem koraku enako – odpremo tloris, kjer so vidne komponente terena (Visibility/Graphic Overrides – Topography vključen) sprožimo ukaz Topography, nato pa namesto ročnega vnašanja točk izbremo ukaz Specify Points File.

Izberemo datoteko, ki smo jo v prejšnjem koraku definirali in počakamo, da Revit prebere vse točke in zgenerira teren. Ker je točk terena ogromno, lahko proces traja malo dlje časa, a mislim, da je vredno počakati … Robno točko terena nam pravilno pozicionira v izhodišče projekta, seveda pa lahko naknadno teren premaknemo na želeno mesto. Za hitrejše odzivanje programa lahko na koncu teren tudi poenostavimo, če ne potrebujemo tako natančnega modela. To storimo z ukazom Simplify Surface (v načinu Edit Surface) in določimo delež poenostavitve.

Advertisements
No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: