Skip to content

Skupne pozicije v Revitu (Shared Positioning)

09/11/2010
by

Že večkrat sem na raznih blogih ali v različnih člankih zasledil  tematiko skupnih pozicij znotraj Revita, t.i. Shared Positioning. Ker gre za precej pomembno tematiko, sem se odločil, da tudi sam napišem nekaj o tem še v slovenščini za morebitno še lažje razumevanje … Večina teh funkcionalnosti pride do izraza šele pri timskem delu, a nekatere so uporabne tudi pri samostojnem modeliranju. Osnova razumevanja je razlikovanje med dvema koordinatnima sistemoma znotraj Revita.

Notranji projektni koordinatni sistem (Project Internal)

Vsak Revit projekt ima svoj notranji koordinatni sistem, ki ima pri številnih elementih (levels, spot coordinates, …) v Type Properties referenco “Project”. Model je priporočljivo graditi v radiju ene milje okoli projektnega izhodišča. Izhodišče je v začetku definirano kot projektna začetna točka (Project Start Up Point) in t.i. bazna projektna točka (Project Base Point) se ujema z izhodiščem. Komponento projektnega koordinatnega sistema pa predstavlja še orientacija pogleda v smeri projektnega severa (Project North). Priporočljivo je modeliranje ortogonalno na to smer. Dejansko orientacijo glede na pravi sever (True North) pa se vzpostavi preko skupnih koordinat.

Skupni koordinatni sistem (Shared Coordinates)

Skupni koordinatni sistem predstavlja enotno izhodišče in orientacijo glede na pravi sever (True North), kar se lahko sinhronizira med posameznimi modeli in tudi AutoCAD risbami. Pri slednjih je priporočljivo, da izvažamo poglede (Views) in ne liste (Sheets), saj pri teh nastopijo omejitve – podatki vedno uporabljajo notranji projektni koordinatni sistem. Z verzijo 2011 naj bi bile skupne koordinate izvozljive tudi preko IFC formata, kar pomeni, da lahko uporabniki podatke iz Revita uporabijo tudi v ostalih programih.

Pridobivanje ali objavljanje koordinat? (Acquire or Publish?)

Pri sinhronizaciji skupnih koordinat med povezanimi modeli (Linked Models) imamo dve možnosti – pridobiti (Acquire) ali objaviti (Publish) koordinate. Po domače povedano, na prvi način koordinate “potegnemo” iz povezanega modela, na drugi način pa le-te “vsilimo” oz. “vstavimo” v povezani model. Pri tem je potrebno razumevanje, kdaj kateri način uporabiti. Najpogostejši način na primer je, da se teren generira ločeno po geodetskih podatkih, s pravo orientacijo severa, nato pa se ta teren poveže (Link) v model zgradbe, se ga pozicionira (premakne, rotira) na želeno mesto glede na objekt, nakar se izvede ukaz Manage-Coordinates-Acquire Coordinates, ko izberemo model terena, ki sinhronizira podatke o skupnem koordinatnem izhodišču in orientaciji pravega severa v model zgradbe. Obratni primer pa predstavlja recimo primer soseske z enakimi objekti. V model terena uvozimo (povežemo) model prvega objekta in ga pozicioniramo na želeno mesto (lokacija A). Preko ukaza Manage-Coordinates-Publish Coordinates izberemo povezani model (objekt) in v dialognem oknu Location Weather and Site naredimo novo lokacijo (kot duplikat), npr. “Lokacija A”. Podobno potem naredimo tudi za vse ostale duplikate objektov na terenu, vsakič z novo lokacijo (B, C, D, …). Objavljene koordinate se v glavnem modelu objekta shranjujejo tako, da lahko naknadno ob uporabi modela enostavno preklapljamo med različnimi orientacijami z izbiro lokacije in ukazom Make Current.

Project Base Point / Survey Point

V osnovni projektni predlogi sta ti dve točki vidni v tlorisu terena – Site, lahko pa jih seveda vklopimo na vsakem tlorisu preko dialognega okna Visibility/Graphics Overrides pri kategoriji Site.Project Base Point (PBP) oz. projektna točka definira točko 0,0,0 projekta. To ni notranje Revitovo izhodišče, zato se lahko tudi ta točka premika in tako ustvarimo še drugo točko reference (poleg Survey), če jo potrebujemo. Če točko PBP odpnemo (unclip) – ko kliknemo na točko, se poleg nje pikaže sponka – lahko točko premikamo neodvisno od notranjega izhodišča. Če pa premikamo zapeto točko PBP, pa je to enako kot če bi uporabljali ukaz Relocate Project, ko premikamo projekt relativno glede na skupni koordinatni sistem. Razen v primerih, ko projekt potrebuje še drugo točko reference, je priporočljivo, da točke PBP ne premikamo. Zgradbo modeliramo tako, da je se točka PBP nahaja na kakšni izmed karakterističnih točk, kot je na primer presečišče sistemskih osi in podobno.

Survey Point (SP) je znana geodetska točka v realnem prostoru. Pri manjših projektih se te geodetske točke in skupnih koordinat niti ne uporablja, a so kritične pri uporabi orodij za solarne študije in podobno.

Ko imamo enkrat obe točki definirani, je priporočljivo tudi še, da točki pripnemo (Pin). Kliknemo na posamezno točko, nato pa v zavihku Modify sprožimo ukaz Pin.

Advertisements
No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: