Skip to content

velike Malenkosti #4

05/03/2011
by

Ogledal sem si že večino predstavitev in seminarjev z decembrske konference Autodesk University in kar precej majhnih trikov sem spet odkril, ki ob uporabi še kako lahko izboljšajo naše “sprehajanje” skozi Revit. Naj jih nekaj opišem:

  • Array – Levels

Za funkcijo Array seveda upam, da jo vsi Revit uporabniki poznate, saj je delo z uporabo Array-a še kako olajšano v številnih situacijah. Poleg osnovne uporabe v projektnem okolju, nam pride prav tudi pri modeliranju kompleksnejših parametričnih družin. A o tem tokrat ne bom govoril, omenil bi povsem enostavno uporabo, na katero mogoče marsikdo niti ne pomisli – tudi sam nisem prej. Ko modeliramo mase (konceptualne zasnove) večjih oz. višjih objektov, se le-ti lahko pogostokrat spreminjajo med zasnovo, s tem posledično morebiti tudi višina objekta, na katero pa je vezano tudi število nivojev. Ravno zato je uporaba Array-a še posebej primerna pri kopiranju nivojev. Namesto, da nivoje kopirate ročno, uporabite Array. Tako nivoji ostanejo grupirani in ob različnih iteracijah nam ravno to omogoča, da lahko skupino nivojev hitro popravimo na ustreznejše število nivojev.

  • Tangent End Arc

Priznam, tudi sam se kdaj ujamem v “zaplankanosti”, ko uporabljam le ustaljene rutine modeliranja, kljub temu, da bi mi ikonica zraven tiste, ki jo uporabljam, še kako prišla prav, a je enostavno ne opazim. Tako se je zgodilo tudi z ikono za ukaz Tangent End Arc pri risanju linij. Osnovni namen je uporaba pri povezovanju dveh končnih točk linij z radijem, ki se avtomatično prilagodi. A bolj kot to, se mi zdi uporaben ukaz pri risanju zaporednih radijev s tangentnimi prehodi, ko potrebujemo tiste “čiste” prehode.

  • Project Browser – Families

Včasih je mogoče malo zoprno poiskati družino oz. tip preko drop-down menija Properties Palette, še posebej če imamo v projektu veliko družin iste kategorije. Tako je lahko veliko bolj efektivno, če kar uporabimo princip “povleči-vstavi” (drag&drop) tako, da v projektnem seznamu poiščemo kategorijo, kjer so zbrane vse družine, izberemo družino in tip in element enostavno povlečemo v delovni prostor (tloris, prerez, pogled).

  • Custom Color

Novo barvo ni težko definirati in jo dodati v seznam poljubnih barv, da jo imamo kasneje vedno na voljo. Kako pa dodamo barvo, ki je že definirana in bi jo radi samo dodali v seznam za kasnejšo uporabo? Ok, lahko si zapišemo RGB vrednosti in jih ročno vnesemo. Še lažje pa je, če kliknemo v prazen kvadratek za poljubne barve, nato dvakrat kliknemo na originalno barvo v spodnjem preglednem polju ter kliknemo gumb “Add”.

Advertisements
No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: