Skip to content

BIM in slovnica

07/09/2011
by

Pri pisanju raznih člankov sem se pogosto ubadal tudi s slovnico. “Prav je, da se prav piše.”  Zato sem mnenja, da ne more škoditi, če še tu objavim pravilno uporabo kratice BIM v pisanju, kajne. Ob oddajanju članka za prihajajočo septembrsko številko revije Klik, mi je večino pravil razjasnila urednica Irena Hlede, dodatno pa mi je povedano potrdila še moja sestrična slavistka Tina Bernik.

In če začnemo s poukom slovnice:

———————— – ——-  —      —         —– –     ——–  ——————————————        ——-    — —–   ———-

Kratico BIM pri sklanjatvah uporabljamo z vezajem: BIM-a, o BIM-u, z BIM-om, ipd. Lahko pa tudi kratice ne sklanjamo, torej vedno in samo BIM.

Kratice naj bi bile uporabljene za samostalnikom, torej tehnologije BIM in ne BIM tehnologije. Pogostokrat pa takšna uporaba v kontekstu ne deluje pravilno, po domače povedano “izpade čudno”. Zato je dovoljena tudi postavitev za samostalnikom z uporabo vezaja, torej BIM-tehnologije, BIM-oddelek, BIM-program, ipd.

—————— –  – — – – – –    — ———————————————   —- —          ———–   ————————————-

To je to. Dve kratki lekciji, ki sta meni enkrat za vselej razblinili dvome o pravilnem pisanju. Upam, da bo koristilo še komu.

 

p.s.: Kot omenjeno na hitro že zgoraj, z veseljem še enkrat povem, da bo revija Klik v septembrski številki vsebovala tudi moj članek z naslovom “Pot implementacije BIM-a”, zato že zdaj vabim k branju ob izzidu nove številke.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: