Skip to content

Revit in most za pešce

04/11/2011
by

Arhitekt Blaž Budja iz biroja       me je kontaktiral, odločen, da je čas, da se tudi oni bolj konkretneje podajo v 3D vode projektiranja.

Pri prejšnjem projektu skoraj ne bi potrebovali načrtov, večinoma smo se morali zmeniti na gradbišču tako, da sem jim risal na roko prostorske detajle. Zato bi rad zdaj imel 3D model brvi in že vnaprej na načrtih pripravljene vse možne variante detajlov in 3D pogledov, tako da nam na gradbišču ne bodo mogli nič komplicirati! Misliš, da bi šlo to?

  • Kako če bi šlo? Logično, da bi šlo in bo šlo!

Za PGD bi najprej potrebovali zgolj model, ki bi ga potem izvozil za pripravo vizualizacij, ki jih rabimo za predstavitev pri županu. Če bi model lahko uporabili tudi za podlage v AutoCAD-u, da pripravimo še načrte, potem bi bilo pa še toliko bolje.

  • Samo to? Ni problema, ampak mislim, da bom naredil še kar kakšno stvar več, ki bi vam znala priti prav zdaj in tudi kasneje za PZI.

Poglej, takole sem si zadevo zamislil.

… in če malo prevrtim to najino dogovarjanje naprej …

Ker sem zadevo delal v popoldanskem času in ker je Blaž vmes še zbolel, sem se mu javil “šele” čez kakih 5 dni (prepričan pa sem, da bi mu enak odgovor lahko posredoval najkasneje v dveh dneh).

  • Osnovni model imam pripravljen in takole izgleda prva vizualizacija za vpogled. Mnenje?

Super. Meni to zgleda že zdaj na moč džazno!”

(Pri zadnjem komentarju sem enostavno moral napisati, kot je, saj mislim, da pove bistvo.)

Nato sem pripravil še nekaj vpoglednih vizualizacij in izvozil model v FBX format, ki so ga lahko uporabili pri pripravi lastnih vizualizacij. Ker sem v preteklosti že izdelal kar nekaj načrtov za razne brvi in mostove (ko sem delal še v podjetju Costa d.o.o.), sem se odločil, da bom izdelal še tlorise in prereze, pripravil glave za načrte in jim pokazal, kako zadeva funkcionira v Revitu. Za “plan B” pa smo bili tako ali tako dogovorjeni, da jim izvozim tudi DWG podloge, da bi si lahko sami potem pripravili načrte v AutoCAD-u.

Z izdelanimi načrti so bili (pričakovano) več kot zadovoljni in so jih kar direktno uporabili brez lastnih popravkov v AutoCAD-u. Torej zame je bil to “mission accomplished“.

Sami so nato pripravili še nekaj vizualizacij v njihovem tipičnem stilu, z njimi navdušili župana in pospešeno začeli delati naprej proti fazi PZI. Žal se je zataknilo pri visokih vodah, a to je mogoče zgodba za prihodnjič. Kratko in jedrnato, kakor trenutno kaže – most bo, le še nekaj zapletov in sprememb nas verjetno še čaka …

S klikom na spodnjo vizualizacijo si lahko ogledate kratko predstavitev projekta s strani avtorjev.

Tukaj pa je še ena vizualizacija iz Revita še z moje strani. S klikom dostopite do polne velikosti slike, kjer so lepo vidne tudi strukture posameznih materialov.

Naj bo za tokrat dovolj. Bom pa o projektu sigurno še kaj napisal v prihodnjih prispevkih, saj se mi zdi, da lahko prikažem kar nekaj uporabnih primerov, trikov in nasvetov še za ostale obstoječe in bodoče uporabnike Revita.

Advertisements
No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: