Skip to content

velike Malenkosti #5

13/02/2012
by

Skrajni čas je že, da napišem tudi kakšen nov uporaben trik za vse Revit uporabnike, kajne!

  • Kako v tlorisu enostavno prikazati nosilce, ki se nahajajo nad nivojem tlorisa? Možnosti je seveda več, kot ponavadi. Trenutno pa se mi najbolj dopade uporaba funkcije Underlay. V tlorisu imamo lahko namreč prikazano tudi podlogo izbranega nivoja (Undelay), ki jo izberemo v Properties Palette, kar verjetno že veste. Izberemo kar isti nivo, ki ga prikazuje obravnavani tloris. Samo eno vrstico nižje pa v Properties Palette lahko izberemo še orientacijo oz. smer pogleda izbrene podloge. In če izberemo opcijo “Reflected Ceiling Plan” se nam že v naslednjem hipu prikažejo nosilci nad nivojem. Tako enostavno. (Nastavitve prikazovanja za funkcijo Underlay pa lahko najdete v zavihku Manage, v panelu Additional Settings – Halftone/Underlay.)

 

  • Kako porezati/izdolbsti steno po znani/želeni formi? V primerih, ko ne želimo uporabiti funkcije Reveal ali kombinirati različne tipe sten z ukazom join geometry, da bi dobili neko projektno specifično formo, lahko uporabimo tudi trik s praznimi Void telesi. Zaženemo ukaz Component > Model In-Place in zmodeliramo želeno formo tipa Void. Še preden zaključimo modeliranje družine, pa zaženemo še ukaz Cut Geometry, izberemo najprej steno, ki jo želimo porezati in nato še Void, s katerim porežemo steno. Nato samo še potrdimo modeliranje družine in-place in voilá! Trik lahko uporabimo seveda tudi na drugih elementih, ne samo na stenah.

 

  • Zakaj tip črte <Beyond>? Tip črte Beyond lahko uporabimo v primerih, ko imamo v tlorisnem pogledu nastavljeno globino pogleda (View Depth) na “Unlimited“. Takrat se bodo vsi elementi v tem območju prikazovali enotno s črto tipa Beyond. V zavihku Manage, preko ukaza Line Styles pa dostopimo do že poznanega dialognega okna, kjer urejamo tipe črt, med njimi tudi tisto tipa Beyond.

 

  • Presvetel Halftone efekt! Če se vam zdi vaš Halftone efekt presvetel ali pretemen (ali na načrtih ali med samim modeliranjem na primer družin tipa In-Place, ipd.), to lahko nastavite v dialognem oknu Halftone/Underlay, do katerega dostopate preko istoimenskega ukaza v zavihku Manage pod ukazom Additional Settings.

 

  • Kje se nahajajo vse družine listov (Titleblocks) v Project Browser-ju? Če ste jih iskali, da bi jih odstranili ali preuredili, pa jih niste našli – nahajajo se v kategoriji Annotation Symbols.

 

  • Kotno okno? Kotno okno lahko zmodeliramo tako, da namesto obstoječe odprtine (Opening Cut) znotraj družine, le-to odstranimo in odprtino generiramo kot telo tipa Void. Void potem tudi uporabimo oz. zmodeliramo tako, da je parametričen in “gleda ven” iz generične stene, tako da z njim lahko porežemo tudi stikajočo se steno v projektu, kamor želimo vstaviti kotno okno. V dialognem oknu Family Category and Parameters pa moramo še potrditi opcijo “Cut with Voids When Loaded”, da zadeva funkcionira. (…nasvet za tiste, ki se ukvarjajo tudi s kreiranjem bolj zapletenih družin in mogoče še niste pomislili na ta trik…)

 

 

 

Advertisements
No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: