Skip to content

BIM-terminologija

19/07/2013
by

O pravilnem zapisovanju kratice BIM v tekstih sem že pisal TUKAJ. O samem pomenu BIM-a in razumevanju kratice se je vnelo že ničkoliko debat po vsem svetu. Rad bi zapisal, kako zadevo razumem sam in kako trenutno kratico BIM uporabljam.

 

Kratico BIM se lahko uporablja kot samostalnik za opis enega modela ali skupek modelov – informacijski model zgradbe.

Lahko pa kratico BIM uporabimo tudi kot glagolnik informacijskega modeliranja ali menedžmenta zgradb za procese kreiranja modelov, njihovega vzdrževanja in povpraševanja.

 

Tako bi rekel:

Ta BIM sem ustvaril po principih BIM-a, ki sem se ga naučil na Stanfordu.

Torej, informacijski model zgradbe sem ustvaril po principih informacijskega modeliranja zgradb, ki sem se ga naučil na Stanfordu.

Če rečemo BIM model se v bistvu ponavljamo kajne! O tem je bilo v preteklosti tudi kar precej govora, razvila se je celo t.i. simpatična “Fluffy kitten” teorija

 

Toliko, mogoče pa komu ta zapis prav pride 😉

 

Advertisements
One Comment leave one →
 1. Jure Česnik permalink
  19/07/2013 12:50

  V kolikor izjemno rad spremljam in sodelujem v debatah o pravilni uporabi besed v pogovornem in knjižnem jeziku, se mi še vedno zdi, da so zadeve glede tega enostavno že pred leti presegle mejo zdravega razuma. Res je, da je v znanstvenih vodah zapis besede izjemno pomemben, ampak včasih se zdi, da vztrajamo pri nekih točno določenih zapisih zgolj in samo zato, ker si kot jezik predstavljamo nekaj, kar se od vedno podreja točno določenim pravilom zapisa ter uporabe. Pozabljamo, da je jezik živa, tekom časa razvijajoča se stvar ali bolje rečeno orodje za komunikacijo.

  Za izjemno lepo primer naj citiram komentar pod podanim “Fluffy kitten” blog zapisom:

  “My sense of it is that the acronym BIM has become a thing in and of itself.

  Like SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Apparatus), BIM has become/ is becoming, a word in it’s own right and, as such, begins to lose connection to it’s original acronym. We now say scuba gear. even though the acronym includes the idea of gear already, without batting an eye. The same holds true, in my opinion of ATM, PIN, VIN, etc.”

  Da ne pričnem govoriti o informacijsko bogatejši komunikaciji tako med inženirji kot tudi lajiki, če uporabljamo obliko “BIM model” ali pa “BIM proces” namesto samo “BIM” ali “proces BIM”.

  My two cents.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: